• +381 11 369 11 87
  • +381 11 2650 520

Drvena porodična kuća u Zelenoj Hori

Drvena porodična kuća, 5 soba + čajna kuhinja, izgrađena u selu Zelena Hora blizu Viškova (Češka), a koristi je porodica sa dvoje dece od kraja 2014. Kuća je izvedena kao bungalov i, osim odsustva toplote sistem oporavka, ispunjava sve kriterijume za pasivnu kuću.

Osnovne informacije o zgradi

To je porodični dom tipa bungalova, bez podruma, sa dve dečije sobe, spavaćom sobom, kupatilom, VC-om i velikom sobom koja istovremeno funkcioniše kao dnevna soba, trpezarija i kuhinja. Pojedinačni delovi kuće povezani su unutrašnjim hodnikom. U sobama, kuhinji i kupatilu postavljen je drveni pod, a u toaletu i hodniku su keramičke podne obloge.

  • Izgrađena na površini 155 m2
  • Korisna, grejana površina 145 m2
  • Automatski osigurač 3 k 25A
  • Kućna tarifa D 45d
  • Sistem grejanja i regulacije

Za grejanje cele kuće izabrano je direktno električno grejanje sa centralnom regulacijom BMR. U odabranim zonama ugrađeno je podno grejanje - u prostorijama sa drvenim podovima postoje ECOFILM® grejne folije i ECOFLOOR® grejni kablovi u sobama sa keramičkim podnim pločicama. Kako se podno grejanje prvenstveno odnosi na pružanje udobnosti toplom podu, ECOSUN E zračni paneli su ugrađeni u dečije sobe kako bi dopunili izlaz i takođe poboljšali dinamiku pokretanja temperature. GR staklene lampe se koriste u spavaćoj sobi i velikoj dnevnoj sobi. Pored povoljnih troškova nabavke i rada odabranog sistema grejanja sa centralnom regulacijom, korisnici takođe hvale njegov potpuno automatski, bezbrižni rad. U dnevnoj sobi se nalazi i kamin snage 6 kV koji se koristi uglavnom u prelaznom periodu kada se spoljne temperature kreću između 5-10 ° C, a takođe i tokom slobodnih dana (vikendom) zimi. Topla voda se dobija električnim bojlerom za akumulaciju.

Troškovi pribavljanja i poslovanja

Cena sistema za grejanje i regulaciju uključuje apsolutno sve komponente za sistem grejanja koji su isporučeni na nivou cena 04/2016. Međutim, instalaciju sistema grejanja korisnik je sam uredio, pa je stoga cena instalacije samo procena za datu veličinu.

Sistem grejanja i regulacija 105.938 CZK, sa PDV-om (materijali na nivou cena iz 2016.) Instalacija grejanja cca. 30.000, - CZK, sa PDV-om Sami operativni troškovi uključuju ne samo grejanje već i troškove grejanja tople vode, osvetljenja i rada električnih uređaja u domaćinstvu. Povremena upotreba kamina takođe ima pozitivan uticaj, štedeći oko 20% na troškovima grejanja. Sam sistem grejanja podešen je na dnevnu temperaturu od 23 ° C i noćnu na 19 ° C, dok su podne temperature postavljene na 24-25 ° C. U vreme posete zgradi (11/2015), gospođa u kojoj je živela bila je na porodiljskom odsustvu sa osmomesečnom ćerkom i time ne samo da je kuća grejana na komfornu temperaturu od 23 ° tokom celog dana veš mašina i sušilica bile su u upotrebi praktično svaki dan. Ovi uslovi rada definitivno su imali značajan uticaj na ukupne operativne troškove.

Period Potrošnja Euro sa PDV
LT (kWh) HT (kWh)
08/2015 - 08/2016 10 784 1 510 34 349,-