• +381 11 369 11 87
  • +381 11 2650 520

Zračno grejanje u pumpnoj stanici za pojačavanje otpadnih voda

Postoji veliki broj tehničkih objekata u kojima se nalaze različiti tehnološki ili industrijski procesi. Ove zgrade su obično male i naizgled ih je lako prevideti, ali uprkos tome one su od suštinske važnosti za predmetni proces. Iako u zgradi nema stalno radnog osoblja, obično je potrebno obezbediti grejanje do temperature koja je najmanje iznad tačke smrzavanja.

Primer takve zgrade je crpna stanica za pojačavanje otpadnih voda koja se nalazi u blizini Stražnice (Poljska).

Sistem upravljanja muljem koji je postavljen u ovom objektu mora biti zaštićen od smrzavanja, te je zbog toga potrebno zagrejati objekat. Kako se konstrukcija nalazi izvan zone stanovanja, ne postoji raspoloživa mreža za distribuciju. Zbog toga je izabrano električno grejanje zračenjem.

ECOSUN grejni paneli se proizvode sa različitim izlazima i IP pokrivenošću - za ovu primenu izabrani su ECOSUN 700 IKP zračni paneli sa IP 54 zaštitom. Jednu sobu sa razvodnom pločom greje ECOSUN 300 U panel.

Prednosti električnog grejanja sa ECOSUN IC su, u poređenju sa ostalim sistemima grejanja, niski troškovi nabavke, nulti zahtevi za održavanje, vrlo jednostavna regulacija i potpuno tih i bez prašine rad. Budući da je tehnička oprema koja se koristila u samoj pumpnoj stanici zahtevala snabdevanje električnom energijom, upotreba grejnih panela čak nije podrazumevala dalja ulaganja u obliku konektora za grejni medijum. Kako su grejni paneli postavljeni na plafon i ne zahtevaju dovod vazduha za sagorevanje, odzračivanje ili druge sisteme za distribuciju, unutrašnja površina nije ni na koji način ograničena i ništa nije na visini rukovanja na zidovima. Još jedna daleko zanemarljiva prednost je i činjenica da u slučaju gašenja sistem ne treba posebno zaštititi - npr. od smrzavanja, korozije, itd.

Regulacija panela obezbeđuje se pomoću jednostavnih sobnih termostata EBERLE AZT-A 524410 sa zaštitom IP 54. Termostati mere temperaturu okoline i kada temperatura padne ispod + 5 ° C, uključuju grejne ploče. Ukupno je postavljeno 1 ECOSUN 300 U i 7 ECOSUN 700 IKP grejnih panela na crpnoj stanici.