• +381 11 369 11 87
  • +381 11 2650 520

Continental (SIEMENS) Frenštat p / R - grejanje skladišta pomoću panela Ecosun

Proizvodni pogon korporacije Continental u Frenštatu (Siemens Automobilove sistemi sro pre jula 2007) proizvodi elektroniku i kontrolne sisteme, uglavnom za automobilsku industriju. Međutim, njeni proizvodi se mogu naći i u drugim sektorima, uključujući redovne kućne aparate kao što su komponente u automatskim jedinicama za programiranje mašina za pranje veša.

Zbog karaktera proizvodnje koja zahteva čisto okruženje i stabilnu temperaturu, većina prostorija se zagreva toplim vazduhom iz centralnog postrojenja. Sistem obezbeđuje grejanje, hlađenje, regulaciju vlage i filtriranje prašine.

Ipak, FENIKS proizvodi su našli svoje mesto i ovde. Nezavisno stojeća sala u kojoj se nalazi skladište materijala, skladište hemikalija i arhiva nalazi se prilično daleko od ostalih operativnih zgrada. Tehnički bi bilo izazovno i skupo spojiti ga na centralno grejanje ili gasovod. Zbog toga su za grejanje izabrani zračni paneli ECOSUN.

U prvom delu zgrade površine 230,32 m², koji služi kao skladište materijala, ugrađeno je 19 visokotemperaturnih panela ECOSUN S 12 1200V - ukupno 22,8 kV.

U drugom delu zgrade površine 65,82 m² nalazi se skladište hemijskih materijala. Zbog karaktera uskladištenih supstanci koristili smo niskotemperaturne panele ECOSUN 700 IN-2. To su paneli od 700 V sa povećanom zaštitom (IP65) i u neeksplozivnoj verziji (Eek II.). Ovde je instalirano ukupno 14 panela (9,8 kV).

U trećem delu zgrade površine 109,20 m² nalazi se arhiva. Ovde je ugrađeno šesnaest ECOSUN S 12 visokotemperaturnih panela (19,2 kV).

Ukupno je ugrađeno 51,8 kV u ECOSUN zračne panele na površini od 405,34 m². Pored dobre cene, sistem pruža i brojne druge prednosti - jednostavnu ugradnju, lako upravljanje, rad bez održavanja i, budući da su paneli smešteni na plafonu, očuvanje punog skladišnog kapaciteta. Još jedna prednost je što u slučaju otpuštanja sistem grejanja ne zahteva nikakvo osiguranje - npr. protiv smrzavanja, korozije, aeracije itd.

Grejanje skladišta nije jedina primena u kojoj se koriste FENIKS proizvodi. Grejni kablovi se koriste za zaštitu odvoda krova i svetlarnika od snega. Regija Beskidi je područje bogato snegom i mora se garantovati da voda iz snega koji se topi slobodno teče. Zbog toga se grejni kablovi ugrađuju u krovne doline i odvode.

Na ravnim i blago kosim krovovima postoji opasnost od nakupljanja snega oko svetlarnika i naknadnog propuštanja, pa su stoga i ovde postavljeni kablovi. Praktična važnost grejnih kablova prikazana je na donjim slikama.

Operativni troškovi u poređenju sa ukupnom potrošnjom energije u proizvodnji su zanemarljivi, a troškovi kupovine, u poređenju sa mogućom oštećenjem krova ili građevinske konstrukcije, takođe su zanemarljivi.