• +381 11 369 11 87
  • +381 11 2650 520

Poređenje grejnih panela: FRICO SH250 i ECOSUN K +

Dana 16.10.2013. u crkvi Svetog Gotharda izveden je test za ocenu grejnih panela namenjenih za grejanje crkvenih klupa. Cilj je bio da se utvrdi kako paneli različitih proizvođača utiču na toplotnu „udobnost“ posetilaca crkve, omogućavajući tako odabir najprikladnijeg sistema grejanja na klupi.

Opis prijave

Dugo godina se klupe u crkvi Svetog Gotharda greju pomoću grejnih šipki ispod sedišta. Ovi uređaji su sastavljeni od čeličnih cevi sa umetnutim električnim otpornim kablom sa keramičkim „perlicama“.

Ove grejne šipke su dugačke oko 2,5m, a ukupna snaga im je približno 800 W. Prvobitno su grejne šipke bile prekrivene zaštitnim rešetkama, ali kako je vreme prolazilo, mnoge od ovih rešetki su bile odbačene - tako da, kada su posetioci tokom molitvi „kleknuli“ u klupama, njihova stopala su došla u dodir sa grejnim elementima. Stoga je predloženo da se postojeći uređaji zamene novim grejnim pločama FRICO SH250 u okviru radova na rekonstrukciji crkve.

Postupak ispitivanja

FENIKS je, kao proizvođač sopstvenih grejnih panela za takve primene, dizajnirao i sproveo ispitivanja upoređujući FRICO SH panele sa sopstvenim ECOSUN K + panelima. Za potrebe ispitivanja pozajmljen je FRICO SH250 (250V / 230V; element dužine 1m). U skladu sa uputstvima kao i projektom, ploča je postavljena ispod sedišta klupe na mestu grejne šipke.

Na drugoj klupi postavljen je panel ECOSUN K + 330 (330V / 230V; element dužine 1,25 m). ECOSUN panel ima veću snagu, ali je i duži, a proračunata snaga po metru je 264 W / m - tj. samo 14 V veća od one kod FRICO panela. Uključena su oba panela i jedan deo postojećeg sistema grejanja. Posle jednog sata rada bez prekida, zagrevanje grejnih elemenata izmereno je uz pomoć infracrvene kamere. Istovremeno, subjektivni osećaj toplote procenili su pojedinačni učesnici u testu. Test je izveden na temperaturi vazduha od približno 12 ° C.

Panel FRICO

ima iznenađujuće dug period zagrevanja. Uprkos znatno većoj snazi po kvadratnom metru, period zagrevanja je u osnovi isti kao i period ECOSUN K + panela.

Površinska temperatura grejne šipke (u obliku slova U) prelazi 200 ° C. Zbog svoje pokrivenosti limom sa malim udelom otvora (površina proreza je manja od površine lima iz kojeg su isečene), Prosečna temperatura je samo 80 ° C i to se odnosi samo na relativno malu površinu grejnog elementa (samo poklopac grejnog elementa). Lamele sa lima sa strane, koje verovatno funkcionišu kao usmereni reflektori, imaju znatno nižu temperaturu. Intenzitet zračenja je tako samo malo veći nego u slučaju panela ECOSUN K + (zahvaljujući zračenju grejne šipke kroz otvore u pokrivnom limu), ali je on usmeren na znatno manju površinu nego u slučaju panela ECOSUN K +.

Budući da panel koristi princip zračenja, protok toplote je dobro uočljiv u uspravnom smeru prema panelu. Međutim, ploča je okrenuta prema podu (u ovom slučaju drvenom podu od dasaka) i time je subjektivni osećaj toplote praktično jednak nuli kada čovek sedi na klupi. Samo se manja komponenta toplote koja se prenosi konvekcijom može lako opaziti. Da su ovi grejači ugrađeni ispod svih klupa, situacija bi se verovatno donekle popravila (komponenta konvekcije bi se povećala zbog prisustva više izvora). Paradoksalno, sistem koji se trenutno koristi u crkvi pokazuje bolje parametre, ali samo zato što korišćene grejne šipke ne emituju zračenje, prenoseći svu toplotu konvekcijom - čini se da je to prednost kada se izvor toplote stavi ispod klupe.

FRICO paneli verovatno bi postigli bolje efekte ako bi bili okrenuti direktno prema korisniku, omogućavajući na taj način komponentu zračenja toplote da se koristi na bolji način. Međutim, to nije moguće s obzirom na dimenzije grejača i prostor između klupa. Vidljivo postavljanje grejača takođe se mora razmotriti sa estetske tačke gledišta.

Panel ECOSUN K +

Prosečna temperatura površine ECOSUN K + panela bila je niža za približno 70 ° C, ali ovo je bilo na znatno većoj površini. Zbog postavljanja na naslon za leđa, omogućavajući usijanu toplotu da se usmeri direktno prema korisniku, pružio je najveće poboljšanje toplotne udobnosti sva tri sistema - ovde je bio vrlo jasno primetan subjektivni osećaj zagrevanja. Nedostatak ECOSUN K + panela je blago smanjenje prostora između klupa ako su paneli postavljeni. Kako se rastojanje između naslona za leđa kreće između 60-70 cm, to bi moglo biti donekle ograničeno