• +381 11 369 11 87
  • +381 11 2650 520

Česta pitanja

  • Da li je instalacija IC panela zahtevna?
  • Da li se dobija garancija prilikom kupovine IC?
  • Da li su IC paneli dobri za životnu sredinu?
  • Da li su IC paneli bezbedni?

Da li ću infracrvenim grejanjem uštedeti?

Apsolutno. Upotrebom IC grejnih panela možete uštedeti i do 70% u odnosu na sveukupne tekuće troškove grejanja.

Kako izračunati potrebnu snagu?

Infracrvena toplota akumulira se u čvrstim telima – zidovima, podovima – tako da već pri temperaturi vazduha u prostoriji od 20°C osećamo kao da je temperatura 23°C. Upravo zbog ta 3°C niže temperature vazduha smanjujemo i do 30% troškove grejanja. Čak ni provetravanje prostorije neće prouzrokovati značajnije gubitke jer je toplota akumulirana u objektima koji vrlo sporo otpuštaju toplotu. Uz dobru izolaciju IC paneli mogu biti uključeni samo 5 sati dnevno da bi dali 24/7 grejanje.Najveća ušteda se ostvaruje ako se kompletan stan greje IC panelima jer IC paneli zagrevaju čvrste površine, zidove i podove, te bi se time njihova potrošnja smanjila za dodatnih 30%.

Da li je instalacija IC panela zahtevna?

Nimalo. Ako znate postaviti sliku na zid, onda znate postaviti i IC panel. U slučaju da želite “sakriti” naponske kablove i instalirati termostat onda ipak morate angažirati ovlaštenog električara, ali to je to.

Šta je sa troškovima održavanja?

Nema ih, jednostavno nema ih. Jednom instalirani doslovce ih možete zaboraviti. Nema vodovodnih cevi, nema preteranog ožičenja, nema godišnjeg servisa, nema pokretnih delova koji bi se upotrebom mogli pohabati vremenom. U narednih 20-ak godina, koliki je otprilike vek trajanja naših panela, nemate apsolutno nikakvih dodatnih troškova održavanja niti servisiranja.

Da li se dobija garancija prilikom kupovine IC?

Da, kupovinom naših panela dobijate 2 godine garancije.

Da li su IC paneli dobri za životnu sredinu?

U potpunosti. Nema nus produkata, nema emisije CO2, nema svetlosnog zagađenja, nema mirisa, nema buke. Osim što štedite, činite dobro i za životnu sredinu.

Da li su IC paneli bezbedni?

Ispitivanjima je dokazano da je infracrveno grejanje potpuno zdravo i korisno za ljudski organizam. IC zračenje održava krvotok čistim i obogaćenim kiseonikom. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da se ovakvo grejanje koristi u bolničkim inkubatorima za nedonoščad.

Da li je sigurno za decu?

Naši IC paneli nakon što se uključe su vrući na dodir, ali nisu ništa više topliji od klasičnog radijatora. Kratkotrajan kontakt sa površinom panela neće izazvati nikakve opekline niti plikove. Naši IC paneli su sertifikovani I apsolutno bezbedni.

Ako je IC panel ogledalo, da li je sigurno gledati u njega?

IC zračenje je potpuno nevidljivo ljudskom oku. Ne postoje dokazi o bilo kakvim posledicama po ljudski vid od IC zračenja bez obzira radi li se o grejnom panelu, sauni ili nekom medicinskom tretmanu.

Može li IC zračenje uzrokovati oboljenje od raka?

IC zračenje je prirodni izvor toplote koje naše telo apsorbuje i koje nam pospešuje krvotok, ali i poboljšava opšte stanje organizma. Za razliku od direktnog Sunčevog zračenja koje osim infracrvenog emituje i štetno UV zračenje naši IC paneli emitiraju samo zdravo infracrveno zračenje. Kreme za zaštitu od Sunčevog zračenja osmišljena su upravo zbog zaštite od štetnog UV zračenja.

Mogu li "pocrneti" od IC zračenja?

Ne. Koža ne reaguje sa IC zračenjem. Apsorbuje ga. S druge strane, koža reaguje pod uticajem UV zračenja (kojeg kod IC panela nema uopšte) te menja boju do preplanulosti (koža se suši i “spaljuje”).

Da li IC zračenje šteti biljkama i kućnim ljubimcima?

Ne, IC zračenje ima ista blagotvorna svojstva na sve kučne ljubimce. Biljke, ukoliko se pak nalaze u neposrednoj blizini IC panela, biće potrebno češće zalijevati, ali neće biti nikakvih štetnih posledica.

Koliki je vek trajanja IC panela?

Njihov radni vek je 20 godina ili više.

Koliko vremena treba da IC paneli počnu grejati?

Naši IC paneli počinju grejati odmah po uključenju, međutim, potrebno je nekoliko minuta da se to delovanje oseti na koži. Po uključenju, IC paneli počinju postepeno podizati sobnu temperaturu do zadate, a potom održavaju zadatu temperaturu sa što je moguće manjom potrošnjom el.energije.

Jesu li IC paneli sigurni za upotrabu u kupatilima?

Da, svi naši modeli poseduju zaštitu IP54 za upotrebu u kupatilima i vlažnim prostorijama. Ipak, ne bi trebali biti instalirani iznad tuša ili kade.

Ovde su navedena neka najčešća pitanja vezana uz grejanje IC panelima. Ukoliko je nešto izostalo budite slobodni da nas kontaktirate

Proizvodi - Ecosun